Inkopers en betalingstermijnen

 

Rara, het is verreweg de grootste bank van Nederland en hij staat op omvallen. Opnieuw ABNAMRO? ING? Dan tóch de Rabobank? Fout! U bent het. Dit land telt een paar miljoen toeleveranciers, waaronder alleen al 800.000 zzp-ers. Die toeleveranciers zijn samen de allergrootste bank van Nederland. Aan hun veelal grotere afnemers geven ze helemaal voor nop vele tientallen miljarden euro’s leverancierskrediet. Die leveranciers komen nu in een steeds pijnlijker spagaat. De meeste kosten zijn vaste kosten. Wel eens geprobeerd uw hypotheek pas na drie maanden te betalen, met als argument dat ook ú pas na drie maanden wordt betaald?

Inkopers en betalingstermijnen hondenbelasting

Leverancierskrediet

Salarissen, energie, water, leaseauto, verzekeringen, belastingen en (voor)heffingen, het zijn alle vaste kosten die er in een 30 dagen ritme uitgaan via automatische afschrijving. Daar komt bij dat veel van die kosten stijgen. Een kleine greep. De btw werd verhoogd. Brandstofprijzen en energieheffingen gaan door het dak. De bankkosten zijn bijna verdubbeld in een paar jaar tijd. Hoewel de huizenprijzen dalen, is de OZB in onze gemeente gestegen dankzij een stiekeme verhoging van het belastingtarief. Zwemmen is acht procent duurder geworden. En opeens stond er een regenjas voor de deur met de vraag of wij wellicht ook een hond hebben. De gemeente voert namelijk de hondenbelasting in.

 

Van Weele’s frietkraamprincipe

Punt is dat ook hier het frietkraamprincipe van inkoophoogleraar Arjan van Weele op gaat: net zoals de prijs van een zakje friet zich slechts één kant op beweegt, is het zeer onwaarschijnlijk dat genoemde belastingverhogingen worden teruggedraaid. Tot zover de uitgavenkant. Aan de andere kant zijn de inkomsten van de gemiddelde toeleverancier in de huidige laagconjunctuur niet alleen onzeker, maar als ze er al zijn, komen ze steeds later binnen. De hoogste tijd dat grote afnemers hun verantwoordelijkheid nemen. Hou op met die krankjorume abstracte invulling van maatschappelijk verantwoord inkopen met footprint, carbon en supplier codes of conduct. Red de miljoenen bankjes: betaal hier in Nederland direct bij levering.

 

Freek Andriesse  

photo credit: Brabant Bekijken via photopin cc

Reactie schrijven

Commentaren: 0