Duurzame inkoop?

Waar nog niet zo lang geleden napalmbommen insloegen, wordt nu pangasius gekweekt. De Nederlandse ondernemer in Vietnam laat zien hoe. De gaten waren er al. Zwart landbouwplastic erin en kweken maar. Het recept: één deel water op één deel vis. De man heeft enkele tientallen van deze zwarte inferno’s. Een slordige 400.000 pangajongens en –meisjes per bassin. Als de handige Hollander over de spartelende vis naar de andere kant kan lopen, kan die verwerkt worden. Dat gebeurt door zo’n 500 Vietnamese meisjes. Tenminste dat nemen we aan, want iedereen die hier staat te fileren is in een witte boerka gehuld. De schepsels werken zich uit de graat. Zoveel is duidelijk.

Inkoopvak

De filets worden direct diep gevroren en vervolgens met containers tegelijk naar Nederland vervoerd. Die containers gaan daarna leeg terug naar de Vietnamese Mekong-delta. Vervolgens eten wij die even waterige als gronderige visfilet, alleen maar om dat die zo goedkoop is. Ik vertel dat aan mijn zoon van acht, en hij vraagt me uit welk sprookjesboek dat vreemde vissenverhaal komt. Duurzaamheid is één van de prioriteiten in het inkoopvak. Als dat zo is, dan is het misschien eens tijd voor een duidelijk statement. Per slot van rekening gaan inkopers over inkoop. In navolging van de Amerikaanse Buy Nothing Day, een Nederlandse ‘Koop Niets Dag’, stel ik voor. Op die dag van bezinning komen we tot de conclusie dat ‘panga’ een ander woord voor ‘waanzin’ is.

 

Local sourcing

Doet u mij maar een makreel uit de Noordzee. Local sourcing is bezig aan een langzame, maar niet te stuiten opmars. Volgens filosofen is het onderdeel van het ‘sustainisme’, een nieuwe cultuurstroming als vervolg op het modernisme. Het woord is afgeleid van sustainability. Dat is ‘duurzaamheid’ in goed Nederlands, maar gaat over meer dan alleen duurzaamheid. Het gaat over ‘minder is meer’, over verbonden zijn en lokalisme. In Nederland zullen de lonen dalen. Dit zal de beweging naar mee lokale inkoop versnellen.

 

Freek Andriesse

Reactie schrijven

Commentaren: 0