Inkoop en protectionisme

‘Mondialisering is het laten maken van spullen door slaven om ze te verkopen aan werklozen’, aldus de extreem rechtse politica Marine Le Pen. De xenofobe leider van het Front National stond in Europa lange tijd haar deuntje moederziel alleen te zingen. Inmiddels weet zij zich gesteund door een orkest van steeds harder spelende protectionistische muzikanten. Sarkozy pleitte voor een Buy European Act. Dat in navolging van de Buy American Act die tijdens de recessie in 1933 werd uitgevaardigd (en nog steeds bestaat). Overheden in Europa zouden verplicht moeten worden Europese spullen te kopen.


Inkoop en protectionisme

 

Overheidsinkoop

Topman Lakshi Mittal van staalproducent ArcelorMittal hield een pleidooi voor maatregelen die de inkoop van Europese producten ‘een impuls geven’. Mario Draghi, president van de ECB, en de linkse president van Frankrijk Francois Hollande zijn het daar roerend mee eens. De Engelse vakbond Union Unite dook eens in de overheidsinkoop en ontdekte dat zeven van de tien Engelse politieauto’s niet op dit uit de kluiten gewassen eiland in elkaar worden gesleuteld. A bloody shame. Dat moet anders. Buy British!Even niets te maken met hun collega-arbeiders in lage lonen landen. Een recessie is rechts, noch links. Die gaat over geld en angst. Minder geld en toenemende angst. Ook in Nederland zal de roep om protectionistische maatregelen toenemen.


 

Inkopers

Tussen 1931 en 1938 mocht van allerlei producten minder worden geïmporteerd. Tegelijkertijd werd met overheidsgeld een voor die tijd zeer kostbare reclamecampagne gevoerd om meer van eigen bodem te kopen. ‘Koopt Nederlandsche waar, dan helpen wij elkaar’, zo luidde de slogan van de Vereeniging Nederlandsch Fabrikaat. De campagne en overheidsmaatregelen wiepen hun vruchten af, want er werd meer ‘Nederlandsche waar’ gekocht. De diepe crisis werd er niet door opgelost. Die verdween toen de export aantrok. Daarom zou er in de zomerbagage van elke politicus een goed geschiedenisboek moeten zitten. Want in deze onzekere tijden staat tenminste één ding vast: de geschiedenis herhaalt zich.

 

Freek Andriesse

Reactie schrijven

Commentaren: 0