Inkoop defensiematerieel

‘De dag zal komen, waarop men in de musea een kanon laat zien, zoals men daar tegenwoordig een martelwerktuig laat zien, terwijl men zich verwondert dat zoiets ooit heeft kunnen bestaan’, volgens de Franse schrijver Victor Hugo zo’n anderhalve eeuw geleden. Oorlogsmusea zijn er te over. Neem het tankmuseum in het West-Franse Saumur. Honderd jaar tankgeschiedenis op een rij. 


Miljoenen kilo’s bepantsering. Beetje zielig staat in een aparte ruimte een wielvoertuig van DAF uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Voor de kinderen om in te spelen. De Nederlandse bijdrage aan de mondiale militaire geschiedenis. De eerste gedachte bij binnenkomst is ‘wat een monstrueuze verspilling van geld’. Oorlogen behoren niet tot het verleden. Victor Hugo zal nog lang moeten wachten.Inkoopcentralisatie

Nog niet zo lang geleden is de inkoop voor alle Nederlandse krijgsmachtonderdelen gecentraliseerd. Eén organisatie koopt inmiddels alles in - van munitie tot gevechtsvliegtuig, van tank tot tenue -  en verkoopt ook de overtollige spullen. Nemen wij alleen de inkoop van materieel dan kopen de circa 150 inkoopprofessionals die bij deze centrale inkooporganisatie werken gemiddeld per jaar zo’n anderhalf miljard euro in. Natuurlijk kan dat veel goedkoper en daarmee kan het ministerie van Defensie haar bijdrage leveren aan de benodigde bezuinigingen in Nederland. 

 

Inkoopbesparing

Hoe? Heel eenvoudig. In iedere oorlog doden wij weer op een nieuwe manier, en in die zin maken wij dus als beschaving vorderingen. Maar, goed is goed genoeg. Een beetje dood is voldoende dood. Standaardiseer het militaire materieel en maak daarbij een internationale taakverdeling in de westerse wereld. Vanaf nu maken alleen nog maar de Amerikanen gevechtsvliegtuigen. De Duitsers worden de enige fabrikant van tanks. De Engelsen bouwen de fregatten, de Fransen mogen de uniforms leveren en de Nederlanders doen de wereldwijde logistiek. Wedden dat de inkoop van Defensie zo de helft goedkoper kan?

 

Freek Andriesse  

Reactie schrijven

Commentaren: 0