Inkoopwijzer. Praktijkgids operationele inkoop

Door: Rob van Herpen‘Treffend en in heldere bewoordingen zet Marcel Bressers in Inkoopwijzer. Praktijkgids operationele inkoop het belang van operationele inkoop uiteen. In een tijd waarin veel bedrijven het moeilijk hebben om hun bedrijfsresultaat op peil te houden of, nog vervelender, er alles aan moeten doen om de winst niet te ver af te laten glijden, is een goede keten van levensbelang. Een juist voorraadpeil, just-in-time-leveringen, voorraadkosten en geen out-of-stocks, het zijn alle belangrijke onderwerpen. Wezenlijk, zo niet bepalend, in deze tijd is de operationele inkoop. Dit vaak onderschatte deel van inkoop wordt door Bressers op een prettig leesbare manier ontrafeld.

Door: Rob van Herpen, directeur inkoop Sligro Food Group.  Bron: Inkoopmagazine Deal!, november 2012. Inkoopwijzer. Praktijkgids operationele inkoop.  Marcel Bressers, 186 pagina’s, 2012  Uitgege

Onderbouwd door theorie, voorzien van schema’s, figuren en kaders en vooral gelardeerd met eigen inzichten weet de schrijver het boek tot een compleet handboek te maken. Daarbij wordt de operationele inkoop echter op een hoger plan ingezet dan het daadwerkelijk verdient. Feit blijft dat de operationele inkoop ondersteunend is aan de strategische inkoop. De termen ‘voorraadbeheer’, ‘voorraadmanagement’ of ‘supply chain’ zouden beter op hun plaats zijn. Nadat strategische inkoop heeft bepaald waar en wat gekocht wordt, is het de kunst om dit zo efficiënt mogelijk te doen. Geen out-of-stocks en een optimale voorraad, afgestemd op minimale bestelhoeveelheden en omloopsnelheid.

 

Het hart van het boek is Bressers’Operational Guideline Purchasing. Daar waar vooral nadruk wordt gelegd op de samenwerking met de tactisch inkoper, zou ik er juist voor kiezen om de verdeling van verantwoordelijkheden en taken centraal te stellen. De uitgebreidheid van dit handboek en de vele handvatten spreken mij erg aan. Afhankelijk van bedrijf en werkwijze kan elke operationele inkoper er uitpikken wat voor hem van belang is.’

 

Rob van Herpen is directeur inkoop Sligro Food Group  

Bron: Inkoopmagazine Deal! november 2012. 

 

 

Inkoopwijzer. Praktijkgids operationele inkoop. 
Marcel Bressers, 186 pagina’s, 2012 
Uitgegeven in eigen beheer

Bestel 

 

 


Van de website www.mj-inkoopadvies.nl


Het boek geeft je inzicht in de moderne operationele inkoop en daagt je uit om met deze nieuwe inzichten aan de slag te gaan! 
Het boek bestaat uit 4 delen: 

Deel 1: het fundament. 
In dit deel worden de uitgangspunten vastgesteld voor de rest van het boek

Deel 2: de theorie. 
De “inkoopwereld” is de laatste jaren veranderd en dit wordt voor de inkoper duidelijk in dit deel van het boek.

Deel 3: de optimalisatie. 
Het model dat door Marcel is bedacht, wordt in dit deel uitgebreid uitgelegd en besproken.

Deel 4: de implementatie. 
Dit deel laat zien hoe je het model voor je kunt laten werken.

 

De tekst op de achterflap
Van een praktisch dode akker is inkoop in betrekkelijk korte tijd een weelderig bloeiend vakgebied geworden. Inkopers bestormen de hemel met grote concepten. Inkoop is ‘strategisch’. Inkoop gaat over ‘waarde leveren’. Of nog mooier: over ‘toegevoegde waarde’ en zelfs over ‘best value’. Stoffige gedachten moeten plaats maken voor een compleet nieuw inkoopparadigma: businessgerichte inkoop. 
 
Dat grote vooruitgangsgeloof veroorzaakt wel flink wat collateral damage, want het liefst moet de operationele inkoop maar helemaal de deur uit. Daarmee dreigt het kind met het badwater te worden weggegooid. Want hebben juist die operationele inkopers niet de beste aansluiting op de business? 
 
Niemand weet hoeveel inkopers er precies zijn. Iedereen weet wel dat de meeste inkopers operationeel werk doen. Daarom is het op z’n minst curieus te noemen dat dit kleine land de beste inkoopboeken ter wereld heeft voortgebracht, maar geen enkel goed boek over operationele inkoop heeft. Een gat in de markt zo groot als een krater. Inkooppraktijkman Marcel Bressers heeft daar met ‘Inkoopwijzer. Praktijkgids operationele inkoop’ nu verandering in gebracht. 
 
Het is een moedig boek van een gedreven professional. Het boek doet wat het belooft. Het biedt die vele tienduizenden operationeel werkende inkoopmannen en –vrouwen concrete handvatten om de inkoop te verbeteren en verspilling te verminderen. Wie met deze praktijkgids aan de slag gaat, slaat dus ook nog eens twee vliegen in één klap, want besparen en verduurzaming gaan hand in hand. 
 
Dit in eigen beheer uitgegeven boek heeft de potentie de bijbel voor de operationele inkoper te worden. Grijp uw kans dames en heren uitgevers, zo komt er geen tweede!

Freek Andriesse, adjunct hoofdredacteur inkoopmagazine Deal!


 

Reactie schrijven

Commentaren: 0